BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Ahad, 22 Mac 2009

Mungkinkah...

Bercakap soal kerjaya pada aku, aku belum bersedia untuk menempuh alam itu. Walaupun pada hakikatnya, aku kena bersedia dari sekarang, tapi aku masih belum terfikir pun tentang tu. Selalu orang bertanya pada aku, amek course apa kat U? N aku dengan jujurnya pun bagi la tau kat dorang. Pastu, satu hal yang aku tak suka adalah reaksi dorang lepas tu. ‘Oo, nanti keluar jadi cikgu la ye?’ Hah. Tu lah yang aku tak suka tu. Aku bukan budak pendidikan. Tapi kebanyakan orang masih kurang faham tentang peluang kerjaya yang boleh aku tempuhi lepas habis belajar nanti. Dorang fikir amek pengajian Melayu, keluar nanti jadi cikgu. Huhu... Ape da. Bukan la.

Aku tak suka jadi cikgu. Aku tak minat, n aku tak suka orang paksa aku buat benda yang memang sah2 aku kata tak nak n tak suka. Bila aku dah cakap tak nak tu, walau dipaksa camne pun aku akan kata tak nak. N kalau dipaksa, mulut aku akan mula keluar muncung. Err, maksudnya buat kerja tak ikhlaslah. Tapi, sebab sekarang ni ekonomi tak berapa nak baik, n susah nak dapat kerja, mak aku n makcik aku syorkan aku sambung pelajaran dalam bidang pendidikan. Mak. Time mak aku cakap tu, aku diam ajelah. Tak sampai hati aku nak membantah. Lagipun aku tau, mak ngan abah aku tu dah tentu la nak aku berjaya n dapat pekerjaan bila aku da abis belajar nanti. Aku pulak tak sampai hati nak hancurkan harapan dorang tu. N, bagi aku tu merupakan pilihan terakhir aku.

Aku sendiri rasa yang aku ni memang langsung tak sesuai jadi seorang guru. Walaupun guru itu adalah satu kerjaya yang mulia, tapi aku memang tak boleh. Ada banyak sebabnya. Antaranya, aku ni seorang yang tak suka mengajar orang lain. Kalau aku ajar, orang memang tak paham. Then, aku ni seorang yang kurang sifat penyabarnya. Kalau orang tak paham apa yang aku ajar, aku malas nak ulang 2 3 kali. Dah tu, kalau dah ulang 2 3 kali still tak paham2 jugak, aku jadi geram. Malas dah nak ajar orang tak paham bahasa camtu. Kalau geram tu, adalah yang jadi mangsa aku biasanya. Aku piat jek telinga budak yang aku ajar tu. Biasanya aku ajar adik akulah. Hehehe... Lagi, aku tak suka buat kerja yang sama. Maksudnya, pagi mengajar, balik rumah pulak kena sediakan p&p. Hari2 buat benda yang sama. Bosan jadi guru ni.

Last sekali, sebab fizikal aku. Aku ni kecik jek orangnya. Adik2 mak aku tu, merangkap pakcik2 n makcik2 aku kata aku ni tak boleh jadi guru. Terutama guru sekolah menengah. Nanti kena buli. N satu hal, bukan takat kena buli jek, tapi dorang kata nanti orang tak kenal mana satu guru, n mana satu muridnya. Hampeh jek. Tak supportive langsung. Hahaha... tapi bagi aku, aku tak kisah pun. Yang aku takut, nanti murid jatuh cinta ngan aku. Sebab aku comey sangat. Hahaha... perasan sungguh. Kalau aku cakap umur aku sekarang ni 15 tahun pun orang percaya. Aku bukanlah bantut. Aku tinggi jugak, tapi muka aku ni muka baby face. Kalau aku cakap umur aku 22 tak ramai yang percaya. Malah dikatakan aku ni tak matang pulak. Aduss. Payah2. Tapi aku belum masuk 22 tahun, still 21 lagi. Bulan 4 baru masuk 22. kalau orang tanya aku cakap jek 21 tahun. Kuikuikui...

Hah, cakap pasal kerja, cuti sem ni nanti aku kena buat praktikal. Aku dah hantar surat permohonan dan resume ke tempat2 yang berkaitan. Kalo nak diikutkan, ada 5 negeri termasuklah KL ni aku mohon. Johor, Melaka, Selangor, KL, n Kelantan. Aku hantar resume n permohonan tu bukan sikit. Adalah dalam kiraan belas. Tapi masalahnya, satu tempat jek aku dapat. Tu pun aku hantar untuk round yang ke berapa ntah. Fikir2, payah jugak nak cari kerja sekarang ni. Aku ni baru nak buat praktikal, bukan kerja, da susah macam ni. Apatah lagi besok2 kalau aku nak kerja. Lagi susah agaknya. Akhirnya, aku dapat kat tempat aku jugak. Last choice. Batu Pahat. Kat Pejabat Belia. Langsung takde kaitan dengan kesenian. Huhuhu... mungkinkah satu hari nanti aku akan menjadi seorang guru?? Nantikan ajelah........

1 ulasan:

Monkey D Luffy berkata...

rezeki ada di mana2... jgn risau... yg ptg usaha